Start Kaunisvaara kvarn. Av P.J. Niemi Den första kvarnen s.k. "napaamully" tillhörde Isak Vilhelm Karlström (Vittikko-Iisko) och Fredrik Lantto. Den var något ovanför det senare kvarnstället och forsen här kallades för"myllyn-niska". En spångväg ledde hit från byn, anlagt av byamän i Sahavaara = södra Kaunisvaara på vilken man bar kornen och det färdiga mjölet i säckar på rygg, när det var sommartid eller innan myrarna fröso till. Denna kvarn brann dock ned en morgon strax efter att Lanttos Feegi (Fredrik) kommit därifrån. På initiativ av Johan Harju (Harjun Juho), Christian Karlström (Antin Kristo), August Aro-Mettävainio (Mettävainion Aage), Levi Lantto (Kankaan Leevi) samt Lorens Niemi (Vittikkon Loore), byggdes en ny modernare kvarn. Man anlitade från Motala-verken en verkmästare som ledde arbetet vid företaget. Han bodde under byggnadstiden hos Johan och Isak Harju. Eugenia Aro-Vesterberg förestod mathållningen för denne. Man fick hämta matvarorna dåförtiden från Övertorneå med häst ty andra kommunikations- medel hade man ej. Arbetslönen till verkmästaren utanordnades genom Pajala Sparbank med aktieägarna = bönderna som borgensmän. Vid uppbyggandet deltogo Fridolf Karlström (Karhaakan Friidi), Gustav Rantatalo (Ranta Gusto), Albin Mettävainio (Aage) m. fl. I daglön fick man kr. 3:- och arbetstiden var från kl. 7.00 till 19.00. I regel bestod den vanliga kosten dåförtiden av kornbröd, smör och mjölk eller långfil samt kött. 70 - 75 :- kostade en slaktko (fullvuxen), en kanna långfil = 2 1/2 liter kostade 25 öre, 10 öre mjölk per liter, kött i lösvikt 25 - 30 öre/kg, samt smör/kg kr. 1:50. Av P.J. Niemi Kvarnen Start